LED verlichting: led schijnwerpers

Electronica Blog

Led schijnwerpers zijn het populairste type lichten om buiten te gebruiken. Ze danken hun populariteit aan de grote hoeveelheid licht dat ze produceren. De schijnwerpers zijn perfect voor het verlichten van parkings, stadions, werkhallen, enzovoort.


Ontwerp van led schijnwerpers? 

Schijnwerpers zijn helemaal anders ontworpen dan andere verlichting omdat ze duurzaam moeten zijn en bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Meestal is de behuizing van de lampen gemaakt uit aluminium. Daardoor zijn de armaturen beschermd tegen wind, regen, hoge en lage temperaturen. Vroeger gebruikte men voor schijnwerpers vooral CLF of hallogeenlampen. Momenteel zijn led schijnwerpers het populairste type omdat ze niet alleen het meest efficiënte lichte leveren maar daarenboven ook de meest energie-efficiënte zijn en op die manier de energiefactuur verlagen. Daarnaast zijn ze ook heel duurzaam. De lampen kunnen tussen de 30.000 en 50.000 uren branden en moeten maar zelden vervangen worden. Doordat ledlampen geen warmte produceren kan er ook geen brand ontstaan in werkplaatsen door oververhitting van de verlichting. De speciale poedercoating beschermt de armaturen tegen impact van steeenslag of andere rondvliegende voorwerpen, bijvoorbeeld tijdens een storm.


Waar worden led schijnwerpers gebruikt?

Ze worden meestal buitenshuis gebruikt, maar je zult merken dat de verlichting ook gebruikt wordt op grotere binnenplaatsen, zoals stadions. De meest voorkomende plaats waar mensen schijnwerpers gebruiken zijn rondom het huis. Het zijn geweldige outdoor lichtbronnen en bestaan in allerlei maten, van lage tot hoge wattage. Led schijnwerpers met een bewegingsdetector houden ongewenste mensen en dieren weg uit de omgeving van jouw huis. Naast het individuele gebruik worden led-schijnwerpers vooral gebruikt om grotere gebieden te verlichten. Stadions, sportvelden, parkeerplaatsen, magazijnen, werkplaatsen, enzovoort, worden tegenwoordig verlicht met led schijnwerpers. Bij grote evenementen zoals voetbalwedstrijden, atletiekmeetings, enzovoort, lijkt het alsof die overdag plaatsvinden. Toeschouwers en deelnemers moeten geen extra moeite doen om het spel te volgen. In werkplaatsen dient de verlichting vooral om de veiligheid van de werknemers te bevorderen.


Vergelijking van schijnwerpers met andere verlichting 

Het type verlichting dat de schijnwerpers het best benadert is het spotlicht. Spotlichten worden ook binnen en buiten gebruikt. In tegenstelling tot schijnwerpers hebben ze een veel kleiner en geconcentreerd lichtbereik. Spotlichten kunnen in tegenstelling tot led schijnwerpers een kleine plaats, een persoon of een kleiner podium verlichten maar ze zijn niet geschikt om een groot gebied te verlichten. Er zijn ondertussen ook led schijnwerpers die werken via zonnepanelen of batterijen. Deze led schijnwerpers worden meestal gebruikt als noodverlichting op plaatsen waar het van cruciaal belang is om een permanente lichtbron te hebben. De mobiele led schijnwerpers worden meestal gebruikt op bouwwerven maar ook door redders in rampgebieden, waar geen andere lichtbronnen beschikbaar zijn.

Kijk op Ledhandel.nl voor led schijnwerpers.

Delen  

13 oktober 2017

De enige echte Elektronicablog

Het begon allemaal met een bliksemafleider in 1752 en ondertussen is het niet meer weg te denken uit deze maatschappij: elektronica! Ik ben geboren in 1992 en ik merk dat de technieken op dit gebied sterk zijn ontwikkeld in de afgelopen jaren. Zo zijn er bijvoorbeeld aan nieuwe smartphones met een supergroot scherm of aan flatscreen televisies die super dun zijn. Ik denk dat er snel nieuwe, belangrijke ontwikkelingen zullen komen op dit gebied, want de technieken gaan snel vooruit in deze tijd. Elektrische apparaten kunnen op veel manieren worden gebruikt en het is belangrijk in deze samenleving, denk bijvoorbeeld aan de laptop waar ik dit artikel mee schrijf. Veel leesplezier!