ELEKTRONICA ASSEMBLAGE

Electronica Blog

ELEKTRONICA ASSEMBLAGE

Er komt bijna geen menselijke hand meer aan te pas; het assembleren van elektronische onderdelen gaat vrijwel volautomatisch. Werkelijk prachtig om te zien hoe snel die computer gestuurde robotarm vliegensvlug over zo'n moederbord heen gaat om de allerkleinste onderdelen op de juiste plek kwijt te kunnen. De assemblage van elektronica is dan ook precisiewerk. Gelukkig zijn de beste programmeurs - bijv van Petronics - ervoor verantwoordelijk dat elke machine exact uitvoert waarvoor die is gemaakt. Het is leuk weleens even stil te staan als we onze laptop, tablet of ander geavanceerd apparaat tevoorschijn halen om te gaan gebruiken om ons te realiseren wat een gigantisch werk hieraan is voorafgegaan. Wat voor chemisch bad heeft mijn moederbord gehad? Welke machines zijn er allemaal aan te pas gekomen om dit technisch wonder mogelijk te maken?

ELEKTRONICA ASSEMBLAGE: Toch mensenwerk

In de wereld van de automatisatie kan wel eens de indruk ontstaan dat de machine het overneemt van de mens. Echter, niets is minder waar. Het is juist de mens met al zijn intelligentie en vernuft die de productie faciliteert. Het is de mens die aan de tekentafel zit om alles te ontwerpen. De ingenieurs die moeten afgaan op de wens van de eindgebruiker om een volmaakt en functioneel resultaat af te leveren. Ook moeten we niet de tijden van vroeger vergeten waarin mensen aan de lopende band zaten en continu het eentonige zelfde werk zaten te doen. Dat droeg zeker niet bij aan de volksgezondheid. Nu zijn we daarvan verlost doordat de machine dit van ons heeft overgenomen.

ELEKTRONICA ASSEMBLAGE: De toekomst

Uiteraard moet worden gekeken naar de toekomst van deze tak van sport. Is het mogelijk een industrie binnen onze grenzen te houden of is de strijd wat dat betreft allang verloren? Zonder in te gaan op statistieken zal het mijns inziens erg afhangen van kwaliteit en snelheid. Wat is de ratio tussen deze twee componenten? In hoeverre kunnen we een product afleveren dat zowel aan alle hoge technische standaarden voldoet, een lange levensduur heeft, maar tegelijkertijd ook snel en efficiƫnt in elkaar gezet kan worden? Dat is natuurlijk de eeuwige speurtocht naar een acceptabele verhouding wat betreft deze twee aspecten. Andere werelddelen staan op de loer met hun goedkope productiekosten maar wij in ons eigen West-Europa moeten sterk staan. We kunnen immers een prestatiegerichtheid ten toon spreiden waar maar weinig anderen aan kunnen tippen. Onze trots ligt in onze ambachtsethiek, hetgeen in combinatie met een gezonde marketingstrategie bij velen hopelijk een juiste keuze teweeg zal brengen. Met andere woorden, de toekomst voor de Elektronica Assemblage ziet er rooskleurig uit!

Delen  

21 maart 2018

De enige echte Elektronicablog

Het begon allemaal met een bliksemafleider in 1752 en ondertussen is het niet meer weg te denken uit deze maatschappij: elektronica! Ik ben geboren in 1992 en ik merk dat de technieken op dit gebied sterk zijn ontwikkeld in de afgelopen jaren. Zo zijn er bijvoorbeeld aan nieuwe smartphones met een supergroot scherm of aan flatscreen televisies die super dun zijn. Ik denk dat er snel nieuwe, belangrijke ontwikkelingen zullen komen op dit gebied, want de technieken gaan snel vooruit in deze tijd. Elektrische apparaten kunnen op veel manieren worden gebruikt en het is belangrijk in deze samenleving, denk bijvoorbeeld aan de laptop waar ik dit artikel mee schrijf. Veel leesplezier!